– تئوریوابستگیمنابع، این تئوری ،تئوری اقتضائات استراتژیک را به بیان چگونگی ارتباط و پیوند محیط سازمان با فعالیتهای سازمانی از طریق فرآیند های سیاسی نشان میدهد .
طبق تئوری اقتضائات استراتژیک ،محدودیتها و اقتضائات محیطی همچون کمیابی منابع و حساس بودن منابع باعث ایجادعدم ۰اطمینان میشوند ، و بدنبال ایجاد فرصتهایی برای غلبه بر عدم اطمینان از طرف سازمان میباشند . این غلبه بر عدم اطمینان میتواند به قدرت درون سازمان بیفزاید. توزیع اقتضائات محیطی ،میتواند منجر به توزیع فرصتها برای افزایش قدرتها شود.
هرگاه توزیع قدرت درون سازمان از محیط تاثیر و مشروعیت بپذیرد ، وابستگی های محیطی میتواند ساختارهای رسمیرا بیان نماید و قدرت برخاسته از غلبه بر عدم اطمینان به اختیار پست سازمانی منتقل شود . تئوری وابستگی منابع استدلال میکند که فرآیندهای سیاسی داخل سازمان تا حدی مستقل از اقتضائات محیطی رخ میدهند ، زیرا افراد و واحدهای مختلف درون سازمان ، استفادههای مختلفی از فرصتهای برای غلبه بر عدم اطمینان میکنند.
پفر و سالاستیک ادعا میکنند که سازمانها صرفا” به نحوی انعطاف پذیر ، با محیط خود ارتباط و پیوند دارند. قدرت،متغیرمداخلهگرمهمیبین محیط و سازمانها میباشد.
بر اساس تئوری وابستگی منابع ،توزیع قدرت بعنوان توزیع فرصتها برای مدیریت عدم اطمینان که بازیگران اجتماعی به اشکال متفاوت انجام میدهند ،تصور میشود.
توزیع قدرت نتیجه یکسری از فرآیندها ی انتخاب و انتقال را نشان میدهد که به آن وسیله قدرت برخی از مدیران به عنوان اختیار افزایش و مشروعیت پیدا میکند و قدرت سایرین کاسته شده و مشروعیت خود را از دست میدهد.
۲-۱۱ تاکتیکهای سیاسی در سازمان
فعالیتهای سیاسی در سازمان طیف گستردهای دارد، برخی از آنها قانونی و بعضی غیرقانونی است، بعضی در جهت تحقق اهداف فردی و بعضی در جهت اهداف و منافع سازمانی است. به هر حال، به منظور نفوذ در افراد سازمانی، مدیران و کارکنان میتوانند از فنون متعددی استفاده کنند. انواع رفتارهای سیاسی به شرح ذیل عبارتند از:
- یکی از مهمترین تاکتیکهای نفوذ در رفتار کارکنان، مشورت است. مشورت کردن یکی از نیازهای ذاتی هر انسانی است و میتوان از آن در هنگام تصمیمگیری، برنامهریزی، اجرای برنامه و تغییر استراتژیها استفاده کرد. از این راه میتوان در رفتار دیگران نفوذ نمود و نظر آنها را نسبت به برنامههای مربوط جلب کرد.
- متقاعدسازی منطقی: برای ترغیب افراد به پذیرش یک پیشنهاد یا انجام یک کار، دلایل منطقی و شواهد واقعی ارائه میشود. به این صورت که نشان داده میشود پیشنهاد حیاتی است و احتمالاً به کسب هدفهای کاری منجر میشود. متقاعدسازی، یکی از تاکتیکهای مدیران و مهمترین تاکتیک کارکنان برای نفوذ در مافوقهاست
- متوسل شدن به ارزشها و اعتقادات: از این طریق فرد ارائهدهنده پیشنهاد سعی میکند با توسل به ارزشها و اعتقادات اشتیاق لازم را در افراد برانگیخته و آنها را برای انجام کار مورد نظر متمایل گرداند.
- ائتلاف: ممکن است یک نفر برای ترغیب دیگران به انجام کار از افراد دیگری کمک بطلبد و یا از حمایت آنها به عنوان یک دلیل جهت کسب موافقت برای انجام کار استفاده کند. تاکتیک ائتلاف، به شدت توسط کارکنان برای نفوذ در تصمیمات مدیران مورد استفاده قرار میگیرد.
- توسل به مقامات عالی: بعضی از افراد برای جلب نظر موافقت دیگران با تقاضای خود، به مقام بالاتر متوسل میشوند. در واقع دیگران را متقاعد به پذیرش تقاضاهائی میکنند که مورد تأکید مدیریت رده بالا نیز میباشد. در کشور ما از این تاکتیک بیشتر استفاده میشود.
- داد و ستد: بعضی مدیران وعدههای آشکار و یا ضمنی میدهند که اگر با تقاضایشان موافقت شود، پاداش یا منافع ملموس پرداخت خواهند کرد و یا لطف قبلی خود نسبت به افراد را یادآوری میشوند تا احساسات آنها را برانگیزانند.
حمله به دیگران یا سرزش آنها: یکی از مشهورترین تاکتیکهای سیاسی در مواقعی که اتفاقات ناپسند رخ میدهد، سرزش دیگران و حمله به آنهاست. یافتن یک سپر بلا میتواند به فرد کمک کند تا ارتباطش را با موقعیت ناخوشایند کاهش دهد. از این رو برای اجتناب نمودن و یا به حداقل رساندن سهم خود در شکست، به کار میرود. اگر چه این کار از لحاظ اخلاقی صحیح نمیباشد، اما واقعیت این است که بیشتر وقتها در سازمانها مورد استفاده قرار میگیرد.
سوالات یا اهداف پایان نامه :
– تعیین رابطه بین عقلانیت در فرآیند تصمیمگیری استراتژیک و تعهد سازمانی کارکنان بانک ملت و ۲- تعیین رابطه بین رفتارهای سیاسی در فرایند تصمیمگیری با تعهد سازمانی کارکنان بانک ملت میباشد.
اهداف فرعی این پژوهش عبارتند از:
- تعیین رابطه بین عقلانیت در فرآیند تصمیمگیری استراتژی با تعهد عاطفی کارکنان بانک ملت.
- تعیین رابطه بین عقلانیت در فرآیند تصمیمگیری استراتژی با تعهد مستمر کارکنان بانک ملت.
- تعیین رابطه بین عقلانیت در فرآیند تصمیمگیری استراتژی با تعهد هنجاری کارکنان بانک ملت.
- تعیین رابطه بین رفتارهای سیاسی در فرآیند تصمیمگیری استراتژی با تعهد عاطفی کارکنان بانک ملت.
- تعیین رابطه بین رفتارهای سیاسی در فرآیند تصمیمگیری استراتژی با تعهد مستمر کارکنان بانک ملت.
- تعیین رابطه بین رفتارهای سیاسی در فرآیند تصمیمگیری استراتژی با تعهد هنجاری کارکنان بانک ملت.
برای دیدن جزئیات بیشتر ، خرید و دانلود آنی فایل متن کامل با فرمت ورد می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:
لینک بالا اشتباه است
:: بازدید از این مطلب : 444
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0