رفتارهای سیاسی
سازمانها، جامعه امروزی را تشکیل میدهند، بخش عمده زندگی ما در سازمانها و یا در ارتباط با سازمانها سپری میشود؛ در یکی کار میکنیم و همزمان از تولیدات و خدمات سازمانهای دیگر استفاده مینمائیم. هر سازمان، با انجام دادن وظایف مختلف، هدفهای متفاوتی را برای جامعه و مردم محقق میکنند. اهمیت سازمانها بهحدی است که حتی گردش امور زندگی تا حد زیادی وابسته به عملکرد و پیشرفت آنهاست. چالزپرو از دانشمندان مدیریت در این مورد بیان میدارد که سازمانها پدیده کلیدی جوامع امروزی هستند، زیرا تأثیر مستقیم بر روی نهادهای اجتماعی، سیاستها، اقتصاد و حتی قوانین و خانوادهها دارند.
در سازمانها مدیریت رفتار سازمانی و منابع انسانی نقش بسزائی در عملکرد کارکنان دارد، بهطوری که نیروی انسانی عامل استراتژیک برای عملکرد سازمانها در نظر گرفته میشود و مدیریت بر نیروی انسانی و گروههای سازمانی مهمترین عامل موثر بر افزایش بهرهوری است. تا کنون سازمان ها، گونههای متفاوتی مورد ملاحظه قرار گرفتهاند که از جمله مهمترین آنها دو روش عقلانی و سیاسی میباشد. براساس نگرش عقلانی،سازمان برای دستیابی به هدفهای روشن و مشخص تلاش میکند و برای تصمیمگیری، راهحلهای گوناگون را شناسائی کرده و بهترین آنها را انتخاب مینماید. اما بر مبنای نگرش سیاسی، سازمان از ائتلافهای به وجود آمدهاست که از نظر هدفها با هم توافق ندارند. در این الگو سازمان عبارت است از گروههائی که دارای منافع، هدفها و ارزشهای جداگانه و مخصوص به خود میباشند. الگوی عقلائی بیشتر مناسب سازمانهائی است که در محیط باثبات قرار گرفته و اهداف و راه رسیدن به آنها مشخص و روشن میباشد. الگوی سیاسی نیز مناسب سازمانهائی با شرایط عدم اطمینان و شرایطی است که افراد در موارد متعدد با هم اختلاف نظر دارند. از آنجائی که شرایط بسیاری از سازمانهای امروزی، نامطمئن و پیچیده میباشد، مدیران از الگوی سیاسی بیشتری استفاده میکنند (زارعیمتین، ۱۳۸۱ ،صص.۵۸-۲۷).
در مورد رفتار سیاسی، دیدگاههای متفاوتی وجود دارد، بعضی به بعد مثبت و مشروع رفتار سیاسی میپردازند و بعضی به بعد منفی و نامشروع آن تأکید دارند. آنها که از دیدگاه منفی به این واژه نگاه میکنند، سیاست را فریب و نیرنگ دانسته و مقصد یا هدف کسی که چنین رفتاری را در پیش میگیرد، تأمین خواستههای شخصی او میدانند. عوام از این دیدگاه به واژه سیاست نگاه میکنند. اما طبق دیدگاه، رفتار سیاسی یک فرآیند طبیعی در سازمان است که از طریق آن، تعارضها و اختلافات بین گروههای مختلف و ذینفع بررسی شده و به دنبال افزایشرضایت گروههای مختلف، تصمیمگیری موثر و افزایش بهره وری به وجود خواهد آمد. این دیدگاه رفتار سیاسی بسیار مشابه با تشکیل ائتلاف است. در سازمان و مدیریت، از این دیدگاه به رفتار سازمانی مینگرند (زارعیمتین، ۱۳۸۱ ،صص.۵۸-۲۷). تعاریف رفتار سیاسی در ادبیات مدیریت به شرح ذیل است:
- سیاستها، مطالعه قدرت در عمل هستند. اعضای سازمان به منظور اخذ قدرت شخصی و قدرت پست و مقام، درگیر سیاستهای سازمانی هستند. سیاستهای سازمانی یک فرآیند نفوذ میباشد که در آن یک فرد یا یک گروه تلاش میکند علاوه بر استحقاق و لیاقتش مزیتی را به وسیله تاکتیکهای غیررسمی به دست آورد. این مزیت به نوعی به دست آوردن قدرت است. در تعریف دیگری گفته شده که سیاسته به تلاشهای اعضای سازمان برای بسیجکردن نیرو در جهت یا در برابر خط مشیها، قوانین، اهداف یا دیگر تصمیمهائی که پیامدهای آنها، اثراتی را بر آنان خواهد داشت، اطلاق میشود.
- رفتار سیاسی، رفتاری خارج از مقررات شغلی است. این رفتار نیازمند تلاش برای بهکارگیری قدرت شخصی است. همچنین رفتار سیاسی به تلاش برای نفوذ بر اهداف، معیارها یا فرآیندهای مورد استفاده جهت تصمیمگیری توجه دارد. هنگامیکه بیان میشود سیاستها به توزیع مزایا، امکانات، کارها و منابع در داخل سازمان توجه دارد، این شامل رفتارهای سیاسی متنوعی مثل خودداری کردن از دادن اطلاعات به تصمیمگیرندکان، شایعه پراکنی، دادن اطلاعات محرمانه به رسانهها در مورد فعالیتهای سازمان، کمک به دیگران جهت منافع متقابل و سخنرانی و تبلیغات له یا علیه یک شخص و یا تصمیم خاص میباشد (زارعیمتین،صص.۵۸-۲۷،۱۳۸۱).
- جفری ففر، رفتار سیاسی را مجموعه فعالیتهائی میداند که برای کسب قدرت، افزایش و اعمال قدرت و به کارگیری سایر منابع به وسیله اشخاص انجام میشود تا از آن طریق بتوانند در موقعیتهای نامطمئن و آشوب زده به هدفهای دلخواه خود برسند.
سوالات یا اهداف پایان نامه :
– تعیین رابطه بین عقلانیت در فرآیند تصمیمگیری استراتژیک و تعهد سازمانی کارکنان بانک ملت و ۲- تعیین رابطه بین رفتارهای سیاسی در فرایند تصمیمگیری با تعهد سازمانی کارکنان بانک ملت میباشد.
اهداف فرعی این پژوهش عبارتند از:
- تعیین رابطه بین عقلانیت در فرآیند تصمیمگیری استراتژی با تعهد عاطفی کارکنان بانک ملت.
- تعیین رابطه بین عقلانیت در فرآیند تصمیمگیری استراتژی با تعهد مستمر کارکنان بانک ملت.
- تعیین رابطه بین عقلانیت در فرآیند تصمیمگیری استراتژی با تعهد هنجاری کارکنان بانک ملت.
- تعیین رابطه بین رفتارهای سیاسی در فرآیند تصمیمگیری استراتژی با تعهد عاطفی کارکنان بانک ملت.
- تعیین رابطه بین رفتارهای سیاسی در فرآیند تصمیمگیری استراتژی با تعهد مستمر کارکنان بانک ملت.
- تعیین رابطه بین رفتارهای سیاسی در فرآیند تصمیمگیری استراتژی با تعهد هنجاری کارکنان بانک ملت.
برای دیدن جزئیات بیشتر ، خرید و دانلود آنی فایل متن کامل با فرمت ورد می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:
لینک بالا اشتباه است
:: بازدید از این مطلب : 1095
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0