عنوان کامل پایان نامه : رضایت زناشویی زنان خوابگاه های دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی
۲-۵-۷٫ طرحوارههای ناکارآمد
طرحوارهها میتوانند ناکارآمد وناسازگار باشند و اغلب محوری هستند برای تحریف و تفکر و رفتار. طرحوارهها، نمونههای معتبری از تجارب آسیب زای دوران کودکی هستند که رفته رفته به صورت الگوهایی از تفکرات تحریف شده و رفتارهای ناکارآمد تثبیت میشوند و از آنجا که در آغاز زندگی پرورش مییابند به صورت عادتدرآمده وتداوم مییابند. یانگ (۲۰۰۳)استدلال میکند که طرحوارههای ناکارآمد[۱] باعث تحول و رشد اختلال شخصیت میشوند. این طرحوارهها از طریق تجارب منفی با افراد مهم زندگی به وجود میآیند. وقایع ناخوشایند باعث ایجاد مجموعه باورهای مرکزی در مورد خود و دیگران میشوند که این باورها غیر قابل انعطاف است. این نظام باورها دردوران کودکی راهنمایپردازش اطلاعات و رفتار فرد بوده و به تدریج گسترش یافته و تثبیت و ناکارآمد میشوند (یانگ و همکاران، ۲۰۰۳).
طرحوارهها به صورت مداوم در میان اعضای خانواده تکرار شده و هر یک از افراد از کودکی تا بزرگسالی با آن بزرگ میشوند. به دنبال آن هر یک از اعضای خانواده کم کم شروع به سازماندهی و تداخل طرحواره خانوادگی خود در دیگر روابطشان با سایر افراد میکنند که این امر به نوبه خود دلیل بسیاری از مشکلات در روابط بین فردی افراد است (داتیلیو، ۲۰۰۵).
[۱] . dysfunctional schemas
سوالات یا اهداف پایان نامه :
هدف کلی: هدف کلی اینتحقیق بررسی اثربخشی درمان براساس رویکرد طرحواره- محور بر افزایش رضایت زناشویی زنان است.
هدف کاربردی: بهرهگیری از راهبردهای درمانی رویکرد طرحواره- محور به منظور تغییر و اصلاح طرحوارههای ناکارآمد زنان متاهل و کمک به توانمندی آنان در ایجاد، حفظ و افزایش رضایتمندی در زندگی زناشویی.